Wednesday 5 August 2020

De mindenek előtt legyünk jelen az életünkben


Mert nagyon fontos megértenünk, hogy sem a múltban sem a jövőben nem tudunk lenni és tenni, csak a jelenben. 

E két idősík csak az elménkben létezik, de a valóság az mindig a jelen körül fog forogni.
Most is. És most is. És még mindig. 

Nagyon nehéz ezt felfognunk? Mert ha a jelenben élünk, akkor el kell viselnünk a pillanatnyi dolgokat az életünkben, amiket nem mindig találunk kellemesnek.
Így lesz a munkahely, a rokonlátogatás, egy interjú, egy esküvő tortúra számunkra, és mindig csak várunk és várunk a következő pillanatra. Közben az élet meg észre sem vesszük, de elszaladt mellettünk. 

Hogyan lehet ez? 

Úgy hiszem, elérkezhet az a pillanat, ha természetesen nem érkezett még el az életünkbe, hogy az Élet addig és annyi nyomást helyez ránk, míg nem fogunk tudni sehol máshol létezni: csak a jelenben.

Legalábbis velem ez történt.

Kicsit olyan érzés ez először, mintha megőrültem volna, de közben pont az ellenkezője történik. Mostmár látom, miután több pillanatomat töltöm a jelenben, mint bármely más létállapotban, hogy ez a legideálisabb létezés. 

Ugyanis negatív érzéseink szorosan kapcsolódnak a múlthoz, és jövőhöz is. Félelmeink, szorongásaink olyan helyeken tartanak bennünket, amik sokszor csak a fejünkben léteznek. 

Hogyan létezhetsz a jelenben? 

Tudatosítsd magadat. Sokszor a fejünkben ragadunk, és nem értjük mi történik a testünkben egyáltalán. Az összes energia a fejben ragad. Lehet ezzel is összefügg, hogy rengeteg alkalommal történtek velem a múltban balesetek, beütöttem magamat, elestem, fejreálltam bringával és a többi. 

Manapság ritka esett, régen kék-zöld foltos voltam folyamat. 

Szóval az egyik legegyszerűbb és legbonyolultabb módja ennek a tudatos lélegzés. Ez semmi mást nem takar, mint hogy odafigyelsz a légzésedre, tudatosan. Legegyszerűbb, mert gondolnád, hát basszus, amúgy is lélegzünk! 
És legbonyolultabb, mert az elméd máshoz van szokva, haha! Ez a trükkös része. Kíváncsi vagyok, ha most tudatosan odafigyelsz az orrodon be és ki áramló levegőre, vajon mennyi ideig vagy képes ott tartani a figyelmedet anélkül, hogy a gondolataid ne szólnának bele? 

Aztán a tudatos légzést összekötheted más szimpla dolgokkal, mint figyelmedet szentelni a tested különféle pontjaira. Anélkül, hogy ítélkeznél magad fölött, hogy rágódnál bármin, csak figyeld meg. 

Amit én kifejezetten élvezek csinálni, az a kutyasétáltatás közbeni tudatos légzés, és a kutyák lihegésével, és a lépteink zajának a hallgatásával társítom azt. Isteni, mintha egy szimfóniát írna a természet, olyan gyönyörű, olyan nyugodalmas. 

Eckhart Tolle mondja azt, hogy igazából nem is a zajra érdemes figyelni, hanem a zaj közötti csendre. Mert abból a csendből születik minden. 
Felsír egy gyermek az éjszaka közepén.
Szélcsengők csilingelése.
Autók közeledő majd elhaló zaja.
Ventillátor a szobában. 

Mind a csendből születnek. A csend az a bölcsője minden hangnak. 

Figyeld a csöndességet, kövesd azt, engedd, hogy átjárjon és engedj ki a csendbe olyan dolgokat, amik szépek a számodra, és mások számára is. 

Szeretlek nagyon!!!

Barbaruskaya



No comments:

Post a Comment